جامعه ایران رو به «هندی شدن»/ «دو قطبی فقر و غنا؛ زاییده برنامه‌ریزی‌های غیرعلمی در اقتصاد»/ چرا ظرفیت هتل‌های ۵ ستاره در تعطیلات اخیر پُر بود؟

جامعه ایران رو به «هندی شدن»/ «دو قطبی فقر و غنا؛ زاییده برنامه‌ریزی‌های غیرعلمی در اقتصاد»/ چرا ظرفیت هتل‌های ۵ ستاره در تعطیلات اخیر پُر بود؟

الهه جعفرزاده: در سال های اخیر عوامل مختلفی در ایجاد فضای دوقطبی در اقتصاد جامعه نقش داشته اند و نتیجه این روند رشد روزافزون دو قطب «غنی» و «فقیر» بوده است، به گونه ای که گویی دیگر طبقه «متوسط» نیست. در تقسیمات اجتماعی و اقتصادی حرفی برای گفتن دارد و رو به وخامت است.

چندی پیش یکی از اعضای هیئت مدیره جامعه هتلداران ایران در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی در این باره نوشت: ویلاهای میان رده و ارزان تمام تعطیلات گذشته خالی بوده و دیگر طبقه متوسطی وجود ندارد. ”

جامعه ایران در حال تغییر است

مرتضی خاکسار، کارشناس برجسته اقتصاد گردشگری، محقق و استاد دانشگاه در این خصوص در گفت و گو با خبرآنلاین گفت: با توجه به اقدامات و سیاست های اشتباهی که در چند سال گذشته در کشور انجام شده، به نظر می رسد. که هنوز با فراهم کردن بستر رفاه اجتماعی و عدالت اجتماعی وارد صحنه نشده‌ایم تا جامعه از حداقل امکانات زندگی برخوردار شود و این عدالت اجتماعی زمانی میسر شود که آن را به الفبای آرزو بگذرانیم.»

چرا در تعطیلات اخیر ظرفیت هتل های 5 ستاره پر شد؟

خاکسار علت تقاضای رزرو هتل های چهار و پنج ستاره در تعطیلات اخیر را اینگونه بیان می کند: ظرفیت این هتل ها در شش ماه گذشته تا حدودی پر شده است، زیرا افرادی هستند که توانایی مالی کافی برای رزرو گران قیمت را دارند. اما یکی از جنبه‌های ارزی این است که برخی افراد نه تنها نمی‌توانند این هتل‌ها را رزرو کنند، بلکه وضعیت اقتصادی آنها برای اجاره هتل‌های ارزان‌تر کافی نیست و یا ترجیح می‌دهند سفر نکنند. اگر بروند در پارک ها چادر می زنند و به همین دلیل هنوز ظرفیت هتل های 1، 2 و 3 ستاره در تعطیلات اخیر خالی است.

جامعه ایران به سمت «هندی شدن» پیش می رود. قطب های فقر و ثروت؛ میوه برنامه ریزی غیر علمی

دکتر غلام حیدر ابراهیمبایی سلامی، جامعه شناس گردشگری در گفت و گو با خبرآنلاین، ضمن تشخیص این پدیده می گوید: اساساً سیاست ها و برنامه ریزی های غلط در ایران منجر به کاهش ارزش پول ملی و گران شدن پول شده است. فقر و بدبختی در جامعه. چنین شرایطی جامعه ایران را به سمت «هندی شدن» سوق می دهد و نمونه هایی از این روند را در سال های اخیر دیده و شاهد هستیم. چادر زدن در پارک ها یا اقامت در حاشیه خیابان های شهرهای توریستی در سفرهای خانوادگی یکی از این موارد است. حتی روی آوردن به موتورسیکلت به جای خودروهای مناسب یا حتی گران قیمت، تصویر شهری ما را شبیه خیابان‌های هند می‌کند، جایی که تعداد موتورسواران از خودرو سواران بیشتر است.»

وی در خصوص کاهش طبقه متوسط ​​در طبقه بندی طبقات اجتماعی می گوید: «این واقعیت غیرقابل انکار است که شکاف بین فقیر و غنی در کشور ما بیشتر از آن چیزی است که ما تصور می کنیم و ماهیت طبقه متوسط ​​در حال از بین رفتن است. شاخص های ضریب جینی نیز این واقعیت را تایید می کند و وضوح را نشان می دهد.

جامعه ایران در حال تغییر است

خاکسار همچنین خاطرنشان می کند: «در طول یک دهه گذشته، اندازه اقلیت ثروتمند در جامعه افزایش یافته است و طبقه متوسط ​​تا آنجا که می توان گفت امروز از بین اقشار ما محو شده است فقیر و غنی نتیجه تفکر غلط و برنامه ریزی غیر علمی در اقتصاد است.

ایران رتبه پنجم اکوتوریسم جهانی را دارد

صنعت گردشگری در ایران پتانسیل بسیار بالایی برای رشد و گسترش دارد. بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری، ایران رتبه دهم آثار باستانی و تاریخی و رتبه پنجم آثار طبیعی یا بوم گردی را در جهان دارد. قابل ذکر است که طبق آمار رسمی کشورمان تنها پانصد درصد جمعیت یک و نیم میلیاردی خود را جذب گردشگر بین المللی می کند.

خاکسار این نکته را ضعف اداری در سیستم گردشگری کشور می داند و اذعان می کند: گردشگری یک صنعت سبز و عاری از دود است و واضح است که توسعه و رشد آن به شکوفایی اجتماعی و اقتصادی کشور کمک می کند، اما متاسفانه ما نه برنامه مدونی برای توسعه داریم و نه برنامه ریزی برای پیشرفت این صنعت. به هیچ وجه قوی عمل نکنید. خلاصه اینکه وزرا و مسئولان آنها هیچ تجربه ای در زمینه گردشگری ندارند.

تخصیص بودجه و نیاز به گردشگری پویا

این کارشناس گردشگری معتقد است: برای پویایی اقتصاد ایستا در حوزه گردشگری باید اعتبارات به وزارت گردشگری تخصیص داده شود و بر اساس برنامه هدفمندی به صورت عادلانه بین استانداری ها توزیع شود.

وی می گوید: اگر چرخ گردشگری کشور به خوبی بچرخد، دیگر خدمات هتل های لوکس محدود به یک مقوله خاص نخواهد بود و عموم مردم می توانند نسبت به رزرو و دریافت خدمات اقدام کنند. برای رسیدن به این هدف نیازمند برنامه توسعه گردشگری متکی بر رنسانس علمی و برنامه ریزی کارشناسانه در قالب وزارت گردشگری هستیم تا شاهد توزیع عادلانه و برابر هرم گردشگری در بین طبقات جامعه باشیم.

بیشتر بخوانید:

باز هم دوقطبی جدید. شمالی ها مهمان نوازترند یا جنوبی ها این تصویر از مسافران شمال بحث برانگیز شده است

بیشتر افراد مسن به عنوان گردشگر وارد ایران می شوند. کشورها به شهروندان خود می گویند که اگر به ایران سفر کردید و مشکلی پیش آمد، مسئولیت آن با شماست.

شاهکار جدید؛ مرمت یک اثر تاریخی 2500 ساله به جای مرمت آن

سازه غار 250000 ساله: “با میز، صندلی، سیم برق و لوله کشی، غار به اسکلت انسان تبدیل می شود.”

47232

منبع: https://www.khabaronline.ir/news/1956994/%D8%AC%D8%A7%D9%85%D8%B9%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D9%88-%D8%A8%D9%87-%D9%87%D9%86%D8%AF%DB%8C-%D8%B4%D8%AF%D9%86-%D8%AF%D9%88-%D9%82%D8%B7%D8%A8%DB%8C-%D9%81%D9%82%D8%B1-%D9%88-%D8%BA%D9%86%D8%A7-%D8%B2%D8%A7%DB%8C%DB%8C%D8%AF%D9%87-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D8%B1%DB%8C%D8%B2%DB%8C-%D9%87%D8%A7%DB%8C