به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو ، نشست «ارائه کتب اندیشه فلسفی ابن سینا و حکمت صدری در جهان اسلام» چهارشنبه 13 مهر 1403 در تالار فردوسی دارالدعاء برگزار شد. وا. علوم انسانی توسط انجمن جامعه شناسی و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی حمایت می شود. سخنرانان این جلسه عبارتند از: سید حسین نصر (پیام تصویری)، آیت الله جعفر سبحانی (پیام مکتوب)، غلامحسین ابراهیم دینانی، سیدمصطفی محقق داماد، سید احمدرضا خضری، غلامرضا اعوانی، غلامعلی حداد عادل و میثم کرمی. دبیر این نشست عبدالمهدی مستکین بود.
در ابتدای جلسه دبیر جلسه ضمن خوش آمدگویی توضیحاتی را در خصوص روند پیشرفت جلسه ارائه کرد. همچنین پیام تصویری آقای حسین نصر در مورد غلامحسین ابراهیم دینانی و مصطفی محقق داماد و برکت حضور ایشان در فلسفه ایرانی اسلامی پخش شد. در ادامه نامه آیت الله جعفر سبحانی به پاس قدردانی از پسر حسین ابراهیم دینانی و آقای مصطفی محقق داماد توسط فرزندشان نوشته شده است.
غلامحسین ابراهیم دینانی، از متفکران حوزه فلسفه، اولین نفری بود که به صورتبندی و اهمیت واژه فرهنگ پرداخت و توضیح داد: حتی انسان را میتوان حیوانی فکری دانست. وی همچنین به دروس شبانه علامه طباطبایی اشاره کرد و درباره علاقه هانری کربن به آن جلسات گفت: کربن در فرانسه شاگرد و مفسر هایدگر بود و بعدها به معارف اسلامی (علیه السلام) و باقر (علیه السلام) علاقه مند شد. او) دینانی همچنین به نقش آیت الله بروجردی در ختم درس فلسفه علامه طباطبایی اشاره کرد و گفت: با وساطت آیت الله بهبهانی که ارتباط خوبی با دربار داشتند، توانستیم آیت الله بروجردی را به برگزاری مجدد جلسات متقاعد کنیم به شرطی علامه طباطبایی در عوض سیر و شفا را آموزش می دهد.
وی همچنین درباره اهمیت فعالیتهای ارزشمند علامه طباطبایی گفت: اگر ایشان نبودند، امروز عالمی نبود و روش نشر و نشر فلسفه بسته میشد. این استاد فلسفه درباره دوران جوانی خود با بیان اینکه علاقه زیادی به ملاصدرا داشته است، گفت: با این حال هر چه زمان می گذرد اهمیت ابن سینا را بیشتر می فهمم و امروز نیز باید گفت که در تاریخ اسلام هنوز هم این کار را می کنیم. . هیچ فیلسوفی مانند ابن سینا وجود ندارد و این در حالی است که کتاب های او هنوز به طور کامل خوانده نشده است.
وی همچنین اذعان داشت: با وجود اینکه کتاب قانون طب و شفا در مورد فلسفه است، شاید بهتر بود در همین مکان وجود داشته باشد، اما معتقدم کتاب شفا، شفای روح انسان است. او همچنان پیرو مذهب سید حسین نصر بود، اگرچه سال ها در غرب به فلسفه مشغول بود. وی همچنین به عدم تضاد فقه و فلسفه پرداخت و گفت: فضیلت انسان پشت فضیلت اندیشه است و فلسفه فضیلت عقل است.
سیدمصطفی محقق داماد پژوهشگر حوزه دین و فلسفه در این مراسم از خانه اندیشمندان علوم انسانی غلامحسین دینانی و آیت الله سبحانی، مسئولان لشکری و کشوری و حضار شرکت کننده در این مراسم تقدیر و تشکر کرد.
تعجب کرد: چرا فلسفه صدرا؟ وی گفت: اگر از مردم عادی بپرسند ملاصدر کیست به خیابانی در تهران اشاره می کنند و این ناآگاهی به نفع جامعه ما نیست. وی به نقش ملاصدرا در فلسفه اشاره کرد و گفت: ملاصدرا به فلسفه سینا احترام گذاشت و آن را در کنار حکمت خسروانی قرار داد و با عقل و عقل سازگار کرد. وی همچنین به ایرانی، مسلمان و شیعه بودن ملاصدرا اشاره کرد و ادعای التقاطی بودن فلسفه او را رد کرد.
وی در مورد غلامحسین ابراهیم دینانی گفت: ایشان به دلیل هوش و ذکاوت بالا و خوش شانسی توانستند در مجالس اساتید بزرگ شرکت کنند. تا به امروز هر وقت قلم به دست می گیرد، آثار ارزشمندی تولید می کند.
غلامرضا اعوانی، استاد فلسفه، با اشاره به سخنان غلامحسین ابراهیم دینانی در مورد فرهنگ، گفت: ما در دنیا فرهنگ های زیادی داریم، اما شایان ذکر است که ویژگی اساسی فرهنگ ایرانی «حکمت و در متون» است از یونانیان، تمام ایران، سپس هندوستان و در نهایت از یونان با حکمت شناخته شده اند. وی همچنین از متون کهن زرتشتی یاد کرد و از استفاده از آنها فقط در زبان شناسی ابراز تأسف کرد.
وی همچنین تصریح کرد: همه علمای جهان اسلام که ابن خلدون در کتاب خود از آنها یاد کرده ایرانی هستند و ایرانیان کسانی هستند که برای احیای علوم عقلی در دوران اسلامی قیام کردند زیرا در خارج از ایران حکمتی به این معنا وجود نداشت. و لذا در سایر کشورهای اسلامی نیز چیزی به نام حکمت نداریم. وی همچنین افزود: در قرون وسطی کتابهای ایرانی بودند که به لاتین ترجمه میشدند و راه را برای دانشگاهسازی در آنجا باز میکردند و باید توجه داشت که ما رد کردیم.
وی همچنین اعوانی دینانی و محقق داماد را یکی از جانشینان این فرهنگ معرفی کرد و به موفقیت علوم عقلی و نظری در ایران پرداخت و گفت: اگر علم دولتی شد مرده است زیرا علم باید در دست مردم باشد.
سیداحمد رضا خدری مدیرکل وزارت علوم ضمن قدردانی از دینانی مفتخر بود که از شاگردان نزدیک محقق داماد بوده است. وی همچنین متن لوح اهدایی وزیر علوم را قرائت کرد.
در ابتدا غلامعلی حداد عادل، استاد فلسفه تاکید کرد: نباید فکر کرد، چون علوم طبیعی کهن کهنه شده است، فلسفه آن عصر لزوماً کهنه شده است. وی نقش شهید مطهری را ایفا کرد و در ترویج مسائل فلسفه های غرب گفت: فلسفه اسلامی توانست هفتصد مسئله ای که در فلسفه یونان وجود داشت را به دو هزار مسئله تبدیل کند.
وی همچنین از غلامحسین ابراهیم دینانی و سید مصطفی محقق داماد تجلیل کرد و آنها را الگوهای خوبی برای جامعه جوان ایرانی توصیف کرد.
مشام الکرمی نویسنده کتاب اندیشه فلسفی ابن سینا و حکمت صدرائی در جهان اسلام هدف از برگزاری این نشست را حفظ جایگاه غلامحسین ابراهیم دینانی و سید مصطفی محقق داماد بیان کرد. قدردانی او از آنها هر دوی آنها وی تهیه کتاب اندیشه فلسفی ابن سینا و حکمت صدرای در جهان اسلام را هدیه ای از نسل خود در قدردانی از همه رنج هایی دانست که این اساتید متحمل شدند و آنها را مایه افتخار فرهنگ ایرانی و اسلامی معرفی کردند.
در خاتمه جلسه با گرفتن عکس یادگاری و رونمایی از کتاب اندیشه فلسفی ابن سینا و حکمت صدرائی در جهان اسلام به پایان رسید.
منبع: https://snn.ir/fa/news/1176449/%D9%86%D8%B4%D8%B3%D8%AA-%D8%B1%D9%88%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D9%86%D8%AF%DB%8C%D8%B4%D9%87-%D9%81%D9%84%D8%B3%D9%81%DB%8C-%D8%A7%D8%A8%D9%86-%D8%B3%DB%8C%D9%86%D8%A7-%D9%88-%D8%AD%DA%A9%D9%85%D8%AA-%D8%B5%D8%AF%D8%B1%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85-%D8%A8%D8%B1%DA%AF%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D8%B4%D8%AF